Share
Go down
avatar
gandra
Global Moderator
Number of messages : 3502
Points : 7582
Date of Entry : 2013-01-13
Year : 47

Postupak trgovanja sa finansijskim instrumentima

on Sun Nov 09, 2014 10:44 pm
Klijent prvo potpisuje Ugovor o otvaranju i vođenju računa finansijskih instrumenata, zatim otvara namenske novčane račune za trgovanje i potpisuje Ugovor o pružanju investicionih usluga.

Nakon izvršenih pomenutih radnji, klijent može ispostavljati naloge za trgovanje neposredno, ili preko Web on line aplikacija u kojima se definišu svi bitni elementi kao što su oznaka finansijskog instrumenta, cena, količina, vremensko ograničenje trajanja naloga, tržište...

Pre ispostavljanja naloga u informacioni sistem organizatora tržišta, broker proverava da li na novčanom računu klijenta ima dovoljno sredstava za izmirenje njegovih obaveza koje bi nastale po osnovu izvršenja naloga za kupovinu finansijskih instrumenata, odnosno da li na računu finansijskih instrumenata ima dovoljno hartija koje su predmet prodaje.
Nakon realizacije naloga, broker dostavlja klijentu potvrdu o realizovanoj kupovini/prodaji finansijskih instrumenata.
Finansijski instrumetni se prenose sa računa prodavca na račun kupca, a novac sa namenskog novčanog računa kupca na namenski novčani račun prodavca. Web aplikacija omogućava realizaciju naloga u toku dana (intra day na T+0 sa netting pozicijama). To znači da ukoliko ste u toku dana nešto kupili istog tog dana možete i da prodate, kao i ukoliko ste u toku dana nešto prodali za taj novac isti taj dan možete nešto i kupiti.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum