Share
Go down
avatar
gandra
Global Moderator
Number of messages : 3502
Points : 7588
Date of Entry : 2013-01-13
Year : 47

NASDAQ

on Sat Dec 20, 2014 4:13 pm
Berza akcija automatskog sistema kotiranja nacionalnog udruženja dilera hartija (NASDAQ) je osnovana 1971. Godine, kada se na njoj našlo oko 2.500 hartija. Berza je osnovana u cilju objedinjavanja kotacija svih market mejkera na vanberzanskom tržištu. Danas je NASDAW najveća elektronska berza akcija na svetu, na čojem se listingu nalazi oko 3.600 akcija najinovativnijih kompanija iz različitih delatnosti (npr. tehnologije, maloprodaje, telekomunikacija, finansijskih usluga i dr.)

Konkurentska struktura berze i njen razvijen portfolio proizvoda i usluga privlače danas veliki broj najvećih i brzo rastućih kompanija u SAD. Trgovina se odvija preko računarske i telekomunikacione mreže, čime se brzo prenose informacije korisnicima kojih ima oko 1,3 miliona iz 83 zemlje. NASDAQ je jedna od najregulisanijih berzi u svetu, s obzirom da poseduje sistem nadzora i regulatorne specijaliste koji štite invetitore i obezbeđuju postojanje fer i konkurentskog trgovinskog okruženja.

Danas se na NASDAQ tržištu trguje sa gotovo 6.000 akcija. NASDAQ je povezan sa berzom u Singapuru i Londonu, čime se omogućava neprekidna trgovina. Za svaku akciju na listingu NASDAQ-a,postoje najmanje 2 market mejkera, a za neke i više. U proseku svaku akciju vodi oko 10,8 market mejkera, a oko 200 akcija ima više od 25 market mejkera. Danas NASDAQ ima više od 500 kvalifikovanih market mejkera, uključujući i poznate brokerske kuće.

Karakteristike NASDAQ-a su: platforma za trgovanje, transparentnost, dubina tržišta, likvidnost. Na listingu NASDAQ-a se nalazi blizu 4.000 firmi iz sektora energetike, industrije, informacione tehnologije, telekomunikacija i drugih, što je više nego na bilo kojoj drugoj berzi u SAD. Tržišna vrednost akcija na listingu je blizu 2.900 milijardi dolara.

NASDAQ karakteriše jedinstven digitalni sistem trgovanja. Radi se o aukcijskom sistemu trgovine akcijama, koji omogućava zaključenje transakcije po prioritetu cene i veličini. Sistem je kreiran da pomogne brokerima da na najbolji mogući način izvrše naloge klijenata.
Osim ovog sistema, NASDAQ koristi i sistem trgovanja nove generacije, koji u potpunosti integriše knjigu naloga sa limitiranom cenom i kotacije market mejkera, objavljuje naloge pod imenom i anonimno, prikazuje ukupnu ponudui tražnju, i time doprinosi bržem izvršenju naloga.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum