Share
Go down
avatar
gandra
Global Moderator
Number of messages : 3502
Points : 7583
Date of Entry : 2013-01-13
Year : 47

Karakteristike pojedinih berzanskih indeksa u svetu

on Sun Dec 21, 2014 11:46 am
Veliki broj berzanskih indeksa je konstruisan tokom osamdesetih godina prošlog veka, posebno u zemljama u razvoju, čija se finansijska tržišta ubrzano razvijaju. Svaki berzanski indeks polazi od baznog vremenskog perioda posmatranja i bazne vrednosti. Bazna vrednost indeksa se obično indeksira sa 1, 10, 100 ili 1000, čime se obezbeđuje visoka informativnost indeksa i uporedivost podataka vremenske serije baznih indeksa.

Kao ponderi pri izračunavanju berzanskih indeksa, obično se koriste cene odabranih akcija ili njihove tržišne kapitalizacije (proizvod cene i broja hartija od vrednosti).
Prema nastanku, svi berzanski indeksi se mogu podeliti u tri grupe:

1. indeksi koje konstruišu i objavljuju specijalizovane institucije (konsalting firme, brokersko-dilerske firme, časopisi) koje subjektivno biraju koje će hartije ući u strukturu indeksa

2. indeksi koje konstruišu specijalizovane institucije, ali na osnovu objektivnih kriterijuma za izbor hartije koja će ući u strukturu indeksa i

3. indeksi koje utvrđuju sama tržišta, obuhvatajući sve hartije kojima se trguje.

U najznačajnije berzanske indekse u svetu, koji su ujedno i indeksi akcija, spadaju: Dow Jones-ovi indeksi, Standard&Poor's-ovi indeksi,Moddy's indeksi, Indeksi Value Line-a, Indeksi američke berze, Indeksi nacionalnog udruženja dilera hartija od vrednosti (NASDAQ), Barron's-ovi indeksi, Indeksi Financial Times-a, Nikkei indeks i dr. Sa druge strane, najpoznatiji berzanski indeksi obveznica su: Dow Jones-ovi indeksi, Indeksi Salomon Brothers-a i Indeksi Standard&Poor's-a.

Proseci i indeksi predstavljaju indikatore različitih trendova. Berzanski indeksi su korisni zbog toga što investitori koji poseduju nekoliko hartija na datom tržištu ili date vrednosti, mogu brzo dobiti indikaciju o tome kako će kretanja na tržištu uticati na vrednost njihovog portfolia. Berzanski indeksi su korisni i za istorijsku analizu, na osnovu koje analitičar može utvrditi određene odnose između različitih indeksa i perspektive privrednih sektora, što može biti korisno za predviđanja.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum