Share
Go down
avatar
gandra
Global Moderator
Number of messages : 3502
Points : 7583
Date of Entry : 2013-01-13
Year : 47

Nikkei indeksi

on Sun Dec 21, 2014 12:11 pm
Najznačajniji i najčešće korišćen Nikkei indeks u Japanu je Nikkei 225 ili Nikkei prosečni indeks. Tokijska berza izračunava prosek u svakom trenutku. Ovo je indeks cena akcija koji se najduže iskazuje u Japanu. Nikkei 225 je prosek cena akcija koji je usklađen Dow Jones-ovim metodom, koji je pogodan za praćenje nivoa tržišta i promena na njemu. Indeks čini 225 akcija kojima se aktivno trguje u okviru prvog odeljka tokijske berze i koje se zbog svoje likvidnosti smatraju reprezentativnim.

Ove akcije odražavaju trenutne trendove na tržištu. Akcije koje ulaze u sastav indeksa se proveravaju svake godine i one sa relativno niskom likvidnošću se zamenjuju visoko likvidnim akcijama. Akcije se isključuju iz indeksa i u slučaju likvidacije, merdžera ili akvizicije sa drugom kompanijom i delistinga ili pomeranja iz prvog u drugi odeljak berze. Pri tome, ako jedna ili veći broj akcija budu isključene iz indeksa, njihovo mesto se mora popuniti istim brojem akcija iz prioritetnih delatnosti.


Nikkei 225 je značajan s obzirom da je tokijska berza prva velika berza koja se otvara nakon zatvaranja berzi u SAD. Često reakcija Nikkei 225 odražava ono što se desilo na SAD berzama. Zbog toga se ovaj indeks prati u celom svetu.


Pored Nikkei indeksa, postoje i indeksi Nikkei stila. Radi se o indeksima koji su kreirani kao reper za procenu performanse investiranja u akcije od strane različitih menadžera fondova. Indeksi Nikkei stila predstavljaju ponderisani prosek akcija koje se nalaze na listingu prvog odeljka tokijske berze (kao ponder se koristi tržišna vrednost). Akcije se uključuju u indeks zavisno od svoje ukupne tržišne vrednosti, odnosa cene i knjigovodstvene vrednosti, prinosa na akcije i reinvestiranja dividende.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum