Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
dzonefx
dzonefx
Moderator
Number of messages : 636
Points : 4655
Date of Entry : 2013-01-29
Year : 51
Residence Country : Beograd

attention Centralni Registar

Sat Nov 21, 2015 1:02 pm
Kod robe ne postoji centralni registar za evidenciju berzanskog materijala, niti je potreban. Međutim, on je nezamenjiva institucija kod akcija i drugih hartija od vrednosti prema zakonu određene zemlje. Odnosi se na teritoriju jedne zemlje, mada u poslednje vreme dolazi i do udruživanja ovih institucija između pojedinih zemalja i regiona.

Da bi se pojavljivala, kao predmet trgovine na berzi, svaka hartija od vrednosti mora biti registrovana, a posle berzanske operacije u registru se vrši promena vlasnika te hartije npr. akcije.Centralni registar hartija od vrednosti (Central Securities Depozitories - CSDs) u svetu se pojavio početkom XX veka.

U nekim zemljama on je u sastavu Klirinške kuće, a u nekima deluje kao samostalna i nezavisna organizacija. U Srbiji postoji Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti a.d. Beograd.

U Evropskoj uniji je objedinjena ova institucija i nosi naziv „Europien Central Securities Depozitory Association“- ECSDA koju sačinjavaju centralni registri hartija od vrednosti svih zemalja Evropske unije.

Evropski centralni registar standardizuje rad nacionalnih registara i informacije čini transparentnim i ažurnim. Postoji i Regionalna organizacija registara zemalja Centralne i istočne Evrope (Europen Central Securities Depozitory Association-CEECSDA).

Ova institucija je u toku prisajedinjavanja jedinstvenoj asocijaciju centralnih registara EU tj. ECSDA. Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti a.d. Beograd, koji je do sada bio članica CEECSDA-e uskoro će se pridružiti  Centralnom registru hartija od vrednosti EU tj. ECSDA.Rad i principi rada centralnih registara hartija od vrednosti funkcionišu po međunarodnim standardima i preporukama

Međunarodne organizacije Komisija hartija od vrednosti (International Organisation of Securities Commissions Recommendations– IOSCO).

Krajnji cilj integracije centralnih registara hartija od vrednosti, a potom i klirinških kuća jeste stvaranje jedinstvenog tržišta berzanskog materijala u EU, a posle i u svetu, baziranog na jedinstvenoj tehnološkoj platformi i jedinstvenom sistemu saldiranja u okviru harmonizovane zakonske regulative.

Kad je reč o Srbiji, na ovaj način će se postići konkurentna, pouzdana, bezbednosna i sigurna integracija Srbije u jedinstveno tržište EU, a kasnije i u jedinstveno svetsko tržište.

Da bi se berzanskim materijalima iz Registra trgovalo na berzi oni moraju preći uslove Listinga i biti uključeni u one kojima se može trgovati na berzi. Registracija materijala može se vršiti i za vanberzansko tržište za što važe blaži uslovi za vlasnika i hartiju od vrednosti.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum