Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
dzonefx
dzonefx
Moderator
Number of messages : 636
Points : 4655
Date of Entry : 2013-01-29
Year : 51
Residence Country : Beograd

attention Berze u Kanadi, Meksiku i Južnoj Americi

Sat Nov 28, 2015 4:04 pm
Glavna berza u Kanadi je berza u Torontu- Toronto Stock Exchange – TSE, a značajne su i berze u Montrealu i Vankuveru. Na listingu TSE se nalazi oko 1.200 akcija i 33 opcije.
Od akcija sa listinga kreira se više berzanskih indeksa među kojima je TSE 300 Composite Index. Kompjuterski trgovački sistem sa berze u Torontu CATS (Computer Assisted Trading System) postao je model elektronske trgovačke platforme za
berze širom sveta.

Montrealska berza (Montreal Exchange, Bourse de Montreal) je najstarija berza u Kanadi i druga je po obimu prometa. Na njoj se trguje akcijama, obveznicama, fjučersima i opcijama uz pomoć elektronskog MORRE sistema trgovine.

U Kanadi je značajna i Vankuverska berza. Meksička berza (Bolsa Mexicana de Valores) je jedina berza u Meksiku i najveća u Latinskoj Americi. Osnovana je 1894. Godini i u svojini je 26 brokerskih kuća (casas de bolsa).

Berzanski indeks IPC (Indice de Precion y Cotizaciones) obuhvata 40 najreprezentativnijih akcija i podložan je reviziji na svaka dva meseca. Drugi berzanski indeks INMEX koristi se za osnovu fjučersa i opcija i podložan je reviziji na svakih šest meseci.

U Južnoj Americi postoji razgranati sistem berzi sa dominacijom berzi u Sao Paolu (Brazil) i Buenos Airesu (Argentina).

Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum