Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
dzonefx
dzonefx
Moderator
Number of messages : 636
Points : 4654
Date of Entry : 2013-01-29
Year : 51
Residence Country : Beograd

attention Ostale Značajne Berze u Svetu

Sat Nov 28, 2015 4:13 pm
Hongkongška berza (Hong Kong Stock Exchange)

Finansijska berza u Hongkongu je druga najznačajnija berza u Aziji. Nastala je 1947. godine ujedinjenjem dve tada postojeće berze koje su osnovane 1891. i 1921. godine.

Kasnije je preuzela još tri berze i to Dalekoistočnu berzu (Far East Stock Exchange) osnovanu 1969., Kam Ngam berzu (Kam Ngam Stock Exchange) osnovanu 1971. i Kovlun berzu (Kowloon Stock Exchange) osnovanu 1972.

Okončanjem preuzimanja, aprila 1986. Menja svoje ime u Berzu Hong Konga (Stock Exchange of Hong Kong). Berzanski indeks ove berze je Hang Seng Index, koji je kreiran 1964. godine i nosi naziv po Hang Seng banci – predstavlja ponderisanu vrednost 33 akcije (broj 33 u kineskoj astrologiji predstavlja srećan broj).

Australijska berza

Iz drugih delova sveta možemo pomenuti nekoliko berzi. Australijska berza (Australian Stock Exchange – ASX), sa sedištem u Sidneju, od 1987. godine objedinjuje i ranije nezavisne berze u Melburnu, Pertu, Adelaidi, Brizbejnu i Hobartu (Tasmanija).

Od 1990. godine berzanski posao na njoj je potpuno automatizovan i kompjuterizovan posredstvom sistema SEATS (Stock Exchange Automated Trading System). Glavni berzanski indeks je All-Ordinaires share index na bazi 245 akcija.

Na listingu ima 1 410 akcija od kojih su 76 inostrane. Novozelandska berza (New Zealand Stock Exchange) je nacionalna berza Novog Zelanda sa sedištem u Velingtonu. Trgovački proces je potpuno automatizovan. Glavni indeks je NZSE 40 koji se sastoji od 40 najvećih i najlikvidnijih akcija.

Berze neki h zemalja u tranzi ciji i zemalja u razvoj u
U Kini su najveće Šangajska i Tokijska berza.U Rusiji postoji nekoliko berzi, a dve su najznačajnije i to:
-Ruski trgovinski sistem (Russian Trading Sistem-RTS) i
-Moskovska međubankarska valutna berza

(Moscow Interbank Currency Exchange- MICEX)

RTS je osnovana 1995. Godine, a MICEX 1992. godine i jedna je od najvećih berzi u svetu. Postoji i berza za raznovrsna krzna u Sank Peterzburgu u Rusiji.

U Ukrajini postoje dve berze
-Ukrajinska berza (Ukrainian Stock Exchange-USE), osnovana 1991. Godine i
-PFTS berza, osnovana 1995. godine,koja je najveća berza.

Postoji značajna berza u Varšavi, Poljska. U Sloveniji - Ljubljanska berza (Ljubljana Stock Exchange-LSE), osnovana 1989. godine. U Hrvatskoj je najveća berza Zagrebačka burza (Zagreb Stock Exchange- ZSE), osnovana 1991. godine. U Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji najveća berza je Makedonska berza ( (Macedonian Stock Exchange), koja se nalazi u Skoplju. Osnovana je 1995. godine.

U Bosni i Herecegovini postoje dva berze:
-Sarajevska berza-burza (Sarajevo Stock Exchange-SSE), osnovana septembra 2001. godine, i
-Banjalučka berza (Banjaluka Stock  Exchenge-BSE), osnovana 9 maja 2001. godine.

Postoje ugledne berze u mnogim drugim zemljama u razvoju: Indiji, Brazilu, Argentini, Indoneziji i sl. U Tajvanu postoji berza palminog ulja jedina berza za tu robu na svetu.

Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum