Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
smartman
smartman
Moderator
Number of messages : 167
Points : 2577
Date of Entry : 2015-08-04
Year : 51
Residence Country : Mexico

attention Obican pomicni prosek (Simple Moving Average – SMA)

Wed Feb 10, 2016 7:13 pm


U sledećih nekoliko vezanih tekstova objavićemo materijal koji je delo uvaženih profesora : dr.Slovića, mr.Raonića, i mr.Pejovića .Pomični proseci
Iako nisu toliko subjektivni, kao tumacenje grafikona kretanja cena, interpretacija ovih indikatora ipak zavisi od nivoa znanja, obaveštenosti i, pomalo, intuicije. U ostalom, seticemo se EKG grafikona kod kardiologa. Ništa slicnije tome nije nego oscilator. U svakom slucaju, i grafikone i indikatore o kojima ce ovde biti reci, koristi vecina berzanskih trgovaca i analiticara.

Pomicni prosek je, u suštini, obicna aritmeticka sredina. Razlika je samo u tome što aritmeticka sredina predstavlja prosecnu vrednost svih raspoloživih podataka, a pomicni prosek - sam jednog (izabranog) dela ovih podataka. Ako se raspolaže podacima o ceni za period od 260 dana (52 nedelje x 5 radnih dana), onda je pomicni prosek za, na primer, 20 dana jednak prosecnoj ceni za prvih dvadeset dana.

Sledeca vrednost proseka je srednja vrednost cene od 2. do 21. dana,zatim od 3. do 22. dana i tako dalje.U principu, za analizu kratkorocnih trendova, koriste se pomicni prosek sa manje perioda (obicno 5, 8 ili 14), dok se kod dugorocnih trendova koriste proseci sa više perioda (20, 50 ili 100).

Obican pomicni prosek (Simple Moving Average – SMA)

Sve receno u prethodnim pasusima odnosi se na obican pomicni prosek. U opštem slucaju, formula za izracunavanje pomicnog proseka je:
Spoiler:
[You must be registered and logged in to see this image.]
gde je (S Ci )=zbir cena za n perioda; n=broj perioda za koje se izracunava pomicni prosek.Naredni grafikon prikazuje stvarno kretanje kursa GBP/JPY, kao i pomicni prosek na bazi 20 perioda. Uocava se da na pocetku grafikona za prvih 20 perioda nema (i ne može biti) podatka o pomicnom proseku.
Spoiler:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Jednostavnost izracunavanja ovog proseka doprinela je njegovoj popularnosti i širokoj primeni.Medutim, upravo zbog nacina izracunavanja, sve vrste pomicnih proseka "kasne" za tekucom cenom i zato spadaju u grupu tzv. trend following indicators (indikatori koji slede, tj. prate trend).
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum