AdamMT5
verzija 1.24
Pozdrav svima koji prate ovu temu. U koliko pratite moju temu o svemu i svačemu na ćirilici već ste upoznati sa mnogo detalja. Međutim u koliko ne pratite ćiriličnu temu iz negog razloga, u ovoj temi biće nadam se detaljno opisano šta je to novo integrisano unutar verzije 1.24. Pa hajde da krenemo.
Kao prvo " AdamMT5" (pun naziv robota)verzija 1.24 je objavljena pre neki dan(vidi sliku ispod)
Cena za pet licenci je i dalje 65 dolara. I tako će da ostane do daljneg. Sa podrazumevanim podešavanjima ova verzija odlično radi na ECN tipovima računa na pojedinim valutnim parovima bez potrebe da se išta podešava unutar samog sistema. Jednostavno aktiviramo Adama i to je to. Sve ostalo se automatski podešava. Pre aktivacije robota, i da bi smo znali koji su to valutni parovi na kojima možemo aktivirati robota , potrebno je da se odrade testovi u zadnje dve godine, najmanje. Snimak ekrana je sa moje MT5 platfome sa servera. Test se radi na ECN tipu računa i svim
forex parovima, i metalima.
Test se radi na 10K sa podešenom polugom 1:50. U pitanju je Demo račun otvoren kod određenog brokera sa EU regulacijom. Pa iz tog razloga je pomenuta poluga na ovo nivou. Dalje, test se radi na random kašnjenju servera a ne na stvarnom kašnjenju , koje u mom slučaju iznosi u proseku 19ms, manje više. Dalje kao što rekoh za simbole sam izbrao sve simbole koje sam predhodno aktivirao unutar Market voča. Za tip modelovanja sam podesio Open price zbog brzine izvršenja samog testa. Robot slično radina na svim ostalim modelima jer kontroliše otvaranje novog bara. Sad hajde da pogledamo rezultat testa i šta je to pogodno bez da ne diramo ništa na čemu ovaj robot može da radi u ovom trenutki. Vremenski okvir H1. Kako sve poodesiti možete videti na slici ispod.
[You must be registered and logged in to see this image.]Pre nego što pokrenemo test potrebno je malo podešavanje ulaza Revers(vidi sliku ispod). Otvorite INPUTS tab locirajte ulaz "Revers", kliknite na padajuću listu, i odaberite "true". Što znači da smo okrenuli otvaranje pozicija. Ono što je bilo buy sada je sell i obratno.
[You must be registered and logged in to see this image.]Na snimku sam pogrešno napisao žurnal. Nije žurnal tab nego inputs tab. Sad da vidimo rezultat testa koji je uzgred filtriran(vidi sliku ispod : Filteri) jer nam netrebaju loši podaci(vidi sliku ispod)
Aktivirani filteri
[You must be registered and logged in to see this image.]Rezlutat testa na 60 minuta
[You must be registered and logged in to see this image.]Podešena veličina lota u ovom slučaju je 0,1. Ako primenimo veći rizik i krajnji rezultat će biti drugačiji. Kad radim testove podešavam mali rizik, jer se radi test na svim valutnim parovima. Pa kada se na osnovu ovog testa odabere nešto onda prilagođavam neki optimalni rizik na osnovu specifikacije za svaki simbol.Jer valutni parovi se na različit način kalkulišu od brokera do brokera (vidi sliku ispod). Te ni nivo rizika nije isti.
[You must be registered and logged in to see this image.]Vidite na gornjoj slici. Kod prvog brokera moramo ići sa manjim rizikom je za AUDUSD veličina ugovora je na 100K AUD, a kod drugog brokera samo 10K AUD. A što znači da možemo podesiti veći rizik, itd. Nadam se da vam je ovo jasno. Mislim ako pratite ovu temu onda ste trejder, pa stoga neznam što sam ovo u opšte i pomenuo, jer svi vi to već dobro znate, itd. Naravno pre aktivacije robota ja uvek testrima robota na dobijenim rezultatima na svakom simbolu po na osob. Nije obaveza ali ja to volim da odradim, čisto da vidim graf. I to bi bilo to, ostali postupak znate. AKtivirate robota na odabrane simbole, bla ,bla bla. Idemo dalje.
Malo izmenjeni GUI(vidi sliku ispod)
[You must be registered and logged in to see this image.]Slika iznad reprezentuje najnoviju verziju robota AdamMT5. Pojedina podešavanja su uklonjena , jer nema potrebe da budu vidljiva i prave gužvu. I ovako imamo preveliki broj podešavanja. Također pojedini ulazi su postali vidljivi. A pojedini ulazi su potpuno novi i tek inplementirani u ovoj verziji. I, nema više A.
Ako ne želite da pratite tog izvršenja treniranja neuronske mreže, deaktivirajte "Enable DB log messages". Također ova vrezija printa na aktuelnom čartu sve potrebne informacije u gornjem levom uglu koja vas informišu o celom toku izvršavanja(vidi naredne dve slike ispod). Ne zaboravite ovo je NN robot. Stoga morate imati malo strpljenja. Mereno u sekundama pomenuto strpljenje iznosi par desetina sekundi.
[You must be registered and logged in to see this image.]Šta je sve novo unutar iove verzije?
robot poseduje opciju saminicijalizacije kada je već akiviran na grafikonu. A što znači, u koliko promenimo vremenski okvir ili odaberemo neki drugi valutni par robot će ponovo da se pokrene sam i odradi sve kao i u toku prve aktivacije. A što znači, odradi treniranje neuronske mreže, sakupi podatke, kreira bazu podataka, upiše podatke, odabere jedinstven ID ili magični broj, i kreira tabelu unutar baze unutar koje će da sačuva ovaj broj. U koliko se platforma restartuje iz nekog razloga. Robot će ponovo da se aktivira i čekira da li magični broj postoji. Ako postoji koristi upisani broj iz baze. A to znači da ako već imamo neke otvorene pozicije na osnovu ovog broja, robot će da nastavi rad bez potrebne dodatne akcije sa naše strane. Magični broj se koristi kao jedinstven identifikator na osnovu kojeg robot upravlja celim tokom izvršavanja čitavog procesa koji je povezan za otvaranje, i zatvaranjem pozicija. Kao i upravljanjem sa trejling stopom i brejk-iven stop i stepom.
Brejk-iven u ovoj verziji robota nije vidljiv i za njegovo podešavanje je zadužen trejling stop i step. Pomenuti magični broj također nije vidljiv jer se on automatski generiše pri prvom pokretanju robota. Također podešavanja za naše neurone, kojih ima šest, nisu vidljiva jer se ona automatski generišu, treniraju i upisuju unutar tabele. Ulazi koji predstavljaju određene indikatore su vidljivi. Ali samo pojedini. To jest vidljivi su ulazi za BB, TEMA, i ADX indikatore. Ostali indikatori nisu vidljivi.
Indikatori nisu vidljivi tokom trgovanja na grafikonu kao ni tokom testova unutar testera strategija, jer su jednostavno sakriveni uz pomć određene funkcije. Ako se pitate pa dobro zašto i iz kog razloga nisu vidljivi . Odgovor bi bio da sačuvamo resusrse na VPS-u. Drugo šta vam znači da budu vidljivi kad nema šanse da zaključite na koji način se koriste. Jedino da bude malo šarenila na grafikonima ništa drugo, mislim ako su vidljivi. Da bih sačuvao resurse , sakrio sam indikatore. Eto to je razlog. Dalje, signal logika poseduje 6 uslova za kupovinu i 6 uslova za prodaju. Za pomenutih 12 uslova zaduženo je 6 neurona. To jest ovi neuroni se treniraju za pomenute uslove u opsegu od NULE do 1. Znači maksimalna vrednsot je jedan. Stoga u pojedinim slučajevima se može videti unutar baze pomenuti broj 1 koji se nalazi upisan ispod imena neurona koji je karakterisan ka W i neki broj. Na primer W1,W2, itd.
Ja sad nisam siguran koliko vam je ovo sve bitno, i koliko vam je ovo zanimljivo, ali to je neki proces koji se odvija unutar ovog modela. Također ovaj model je strahovito ubrzan za proces optimizacije. A što znači ako pak neko želi da dobije svoje najbolje vrednosti za pojedine ulaze, sad to može da odradi svetlosnom brzinom i na prosečnom računaru. Dobro nije baš svetlosnom brzinom, ali proces je veoma brz i ne zahteva previše vremena kao ni resursa.
Šta dobijamo tokom optimizacije određenih ulaza?
- Najkraći i najjednostavniji odgovor bi bio. Dobijamo najbolje startne pozicije za našu neuronsku mrežu. Eto to bi bilo najkraće objašnjenje. A ako se pitate šta dobijamo ako želimo da optimizujemo na primer stop loss i tejk profit. Pa dobijamo najprikladnije nivoe za pomenute ulaze. Ako pak ne želite da se bavite ovim. Vratite se na početak ovog teksta , pratite moja uputstva i odradite testove samo, itd.
Da li je ovo završen sistem
Da li će da se nadograđuje?
- Da hoće. U nekom narednom peridou ,ali ne tako skoro.
Šta je to što će biti inplementirano
Pa biće na primer odrađen sistem koji će da prati
korelaciju koji će biti čuvani unutar baze podataka , to jest tabele, to jest fajla. Zatim biće odrađen sistem kao što imamo sada inplementiran za magični broj. To jest da se sve vrednosti od neurona
upišu samo jednom bez pobzira da li se robot ponovo pokreće. A što znači da ako se robot aktivira na određenom simbolu i vremenskom okviru i kada se podaci povuku prvi put to će biti i definitvivni podaci.
U svakom drugom slučaju to jest na svaku promenu simbola ili vremenskog okvira robot zadržava
samoinicijalizaciju. Dalje biće dodata tabela unutar koje će da se beleže
performanse od trgovanja. Znači robot će pratiti šta radi. Pratiće
nivo balansa ,
profitabilne i
gubitniče pozicije,
pad,
rast,
profit faktor,
šarp rešio,
rekoveri faktor, itd. I na osnovu ovih faktora donostiti određene zaključke i pokretati pomenutu
samoinicijalizaciju koju već ima unutar sistema. Također ideja je da se beleži to jest čuva i
kretanje cene. Open, Haj, Lov, Kloz, itd. Eto to su neki planovi ili
road mapa , šta će sve da se odradi u nekim novim verzijama. Za sada ostajemo na ovom nivou koji je za deset klasa iznad svojih predhodnih verzija po svemu.
Ne znam šta još da napomenem, nem pojma više. Okej to bi bilo to za sada. Odoh.
p.s
u koliko postoje pravopisne greške
oprostite mi, jer nemam vremena da ih ispravljam