Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
smartman
smartman
Moderator
Number of messages : 167
Points : 2576
Date of Entry : 2015-08-04
Year : 51
Residence Country : Mexico

attention Linije podrške i otpora (Support and Resistance)

Sat Jan 30, 2016 12:31 pm
Razumevanje koncepta linija podrške i otpora je od velike važnosti za valjanu interpretaciju cenovnih grafikona. Kao što lopta bačena sa visine više puta pada na tle, a zatim ponovo odskače do određene visine, tako se i cene akcije kreću unutar svojih prirodnih granica.

Naravno, tokom vremena, ove granice se pomeraju, ali se ipak u, za berzanske pojmove, relativno dugom periodu (do nekoliko meseci) stabilizuju na određenom nivou.

Kupci i prodavci su konstantno u stanju borbe. Podrška definiše onaj nivo cena na kome kupci imaju dovoljno snage da odbrane cenu od daljeg pada. Linija otpora predstavlja onaj nivo cena na kome su prodavci previše jaki da bi dozvolili njen dalji porast. Tokom rastućeg trenda, linija otpora je visina koju će cena maksimalno dostići na svom putu oporavka.

U periodima kada je opadajući trend na sceni, linija podrške je minimalna cena do koje će cena pasti. Ovo opšte pravilo važi za najveći deo vremena, međutim i ono ima svoje izuzetke. Radi se o momentima kada cena probije liniju podrške ili liniju otpora. Kada tokom opadajućeg trenda, cena probije svoju liniju podrške i dostigne još niži nivo, ova linija najčešće postaje nova linija otpora (gornja granica). Nasuprot tome, kada tokom rastućeg trenda, cena probije liniju otpora i postavi novu gornju granicu, ova linija (koja je do skoro označavala maksimum) obično postaje nova linija podrške.
šema:
[You must be registered and logged in to see this image.]

Kada su linije podrške ili otpora probijene, cena ima tendenciju da nastavi snažno kretanje u istom pravcu zbog toga što u tom momentu većina učesnika na berzi uoči ovaj proboj, i počinje masovna kupovina ili prodaja.

Međutim, ukoliko proboj ovih linija ne privuče dovoljnu kritičnu masu kupaca ili prodavaca, natupio je tzv. lažni proboj, i cena se često uskoro vraća u svoje prethodne granice.Vremensko trajanje određenog nivoa podrške i otpora, definiše snagu ili slabost tog nivoa.

Što duže traje, to je snažnija aktuelna podrška i otpor. Takođe, što je veći obim transakcija pri datom nivou, to je veća njegova snaga. Slabost ili snaga nivoa porške i otpora određuju koliko će kupovne ili prodajne moći biti potrebno da se dati nivo probije.
Grafikon sa linijama podrške i otpora na tržišnim podacima:
[You must be registered and logged in to see this image.] NE KUPUJTE U BLIZINI LINIJE OTPORA (RESISTANCE)!
NE PRODAJTE U BLIZINI LINIJE PODRŠKE (SUPPORT)!
Sledeći grafikon prikazuje kako linija podrške postaje linija otpora:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Evo kako linija otpora postaje linija podrške na realnom grafikonu:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum