Kratak pregled za Septmebar 2024
U proteklom periodu se radilo na nadogradnji značajnog broja aplikacija za MT5 platformu prvenstveno. Neke od njih će bit odrađene i za MT4, ali samo pojedine. Najveći posao je bio nadogradnja Adam aplikacije, i moje ideje da se smanji broj vidljivih inputa uvezanih u neuronsku mrežu, da bi smo dobili kompaktniji sistem bez previše podesivih ulaza. Moram iskreno priznati da posao nije bio lak. jer sam morao da odradim automatizaciju za sedam težina koje se automatski generišu prilikom pokretanja robota ili prilikom testiranja ili optimizacije. Sledeći korak je bio da se odradi opcija koja radi sa CSV fajlom , zašta mi je također trebalo malo vremena da sve upeglam kako dolikuje. U ovom trenutku Adam radi sa SQLite bazom podataka, i kao što rekoh postoji opcija koja radi sa CSV fajlom. Ideja je bila da dobijem na samoj brzini izvršenja prilikom startovanja robota , to jest da skratim vreme , međutim i ako je sam sistem sa fajlom malo brži ipak sam se odlučio da objavim verziju koja radi sa bazom podataka. Također unutar najnovijeg apdejta dodata je i nova opcija broj ciklusa.
Ako se pitate zašto sam dodao ovu opciju kada robot već poseduje opciju za broj epoha unutar kojih robot trenira i na kraju pohranjuje podatke u bazu ili csv fajl. Razlog je bio veoma praktičan, to jest sve težine se sada određuju dinamički i na primer ako se opredelimo za 1000 epoha, robot skuplja podatke u realnom vremenu za zadati broj i pohranjujje podatke u bazu to jest u tabelu koja se kreira unutar baze a koja je povezana za ime simbola i magični broj koji se koristi kao jedinstven ID za ceo sistem. Takodjer razlog zašto sam se opredelio za dodavanje broja ciklusa a ne samo na puko povećanje broja epoha je bio i opcija koja je dodata a koja traži najbolje podatke unutar tabele koja je kreirana u bazi a na osnovu određenog indeksa . Ako koristimo samo broj epoha robot će da završi treniranje, skupi podatke i kasnije ih dohvati za dalju upotrebu. Međutim robot će da skupi samo određeni broj podataka tako da ako bi smo želeli da imamo više ražličitih podataka za dohvat i da bi smo imali izbor i da bi robot na osnovu određenog indeksa moga da izabere najbolje podatke onda je dodat i pomenuti broj ciklusa.
Na taj način smo dobili da prilikom samo jednog pokretanja robota za određeni broj epoha i broj ciklusa robot skupi veliki broj podataka unutar baze i upiše ih u tabelu unutar koje na osnovu određenog parametra odnosno indeksa robot prolazi kroz tabelu čekira indeks upoređuje ga sa drugim indeksima i bira najbolju liniju podataka koja sadrži težine za našu neuronsku mrežu. Ti podaci se prosleđuju u našu logiku i povezuju sa njom a zatim se porsleđuju dalje na obradu i donošenje odluka itd.
Što se tiče ovog robota to je to. Mislim da sam postigo sve što sam želeo, dobro možda ne baš sve ali sam ga doveo na neki stadijum da nema potrebe da se u njega ulaže neko dodatno vreme jer aplikacija je savršena.
Sad će mo da bacimo pogled na robota i kako je izgledao njegov korisnički interfejs pre pomenutog apgrejda.
[You must be registered and logged in to see this image.]Naravno trebalo mi je još pet verzija da upeglam sve pa stoga verzija 1,20 je ful operativna verzija bez bagova. Da pogledamo i nju.
[You must be registered and logged in to see this image.]Što se tiče ovog robota priča je završena. Dalji proces podrazumeva optimizacije koje nisu odrađene, jer sam odmah prešao na novi porojekat na koji ću se kratko osvrnuti u ovom tekstu. Da bi smo optimizovali ovog robota poželjno je da imamo radnu stanicu. Iskreno ja sam robota poslao čoveku na Novi Zeland koji kupuje aplikacije od mene i koji je kako da kažem dobra mušterija. Iskreno i ja ću se pozabaviti optimizacijom ali kad padne sneg, jer obaveza je mnogo a vremena malo.
Sledeći robot koji je nadograđen je Golden Boy. Ovaj robot i još po neki dele istu neuronsku mrežu ,sistem za odlučivanje i treniranje. Međutim sam robot je odrađen po drugom principu. Također tokom nadogradnje Adama odrađeno je i samo unapređene klasa od neurnoske mreže pa stoga nadogradnja za ovog robota je bila neophodna. Ajmo da pogledamo izgled i samog Zlatnog Dečka.
[You must be registered and logged in to see this image.]Vidite, robot ne poseduje previše ulaza pa stoga se i nisam odlučio za dinamičku varijantu obrade podataka kao u Adamu. Kao što znate ili neznate Golden Boy je unapređena verzija Tora. Zlatni Dečko poseduje 10 predefinisanih strategija, automatsku opciju za otvaranje višestrukog broja pozicija, kao i neuronsku mrežu. Stoga ovaj robot poseduje ili ima znatno bolje performanse u odnus na Tora i znatno bolji učinak. Sve strategije od 1 do 5 su potpuno iste kao u Toru ali sa znatno boljim krajnjim performansama. Jednostavno pokrenite Tora i odaberite strategiju broj 1 ili 5 ili neku drugu između i pokrenite Zlatnog Dečka i isto odaberite pomenute strategije i videćete i sami da su krajnje performanse bolje. Što se tiče i ovog sistema priča je završena. Sistem također radi sa bazom itd. Mada sada mogu da integrišem već razvijeno rešenje za csv fajl međutim mislim da nema potrebe za tim. Također želim da naglasim da ovaj robot kao Tor može pored Zlata da trguje i na drugim valutnim parovima u vremenskom okviru H1. Koji su to valutni parovi možete saznati ako testirate robota na svim valutnim parovima za koje posedujete tick ili OHLC ili Open price podatke.
Također radilo se i na drugim robotima koje neću sad da obradim već ću da se osvrnem na moj najnoviji projekat AlphaStrike. Ajmo da pogledamo sam izgled robota.
[You must be registered and logged in to see this image.]Moj najnoviji robot je napravljen kako da kažem po knjizi MQL5 Book. Znači pročitate knjigu i napravite robota. Strategija koja je primenjena se nalazi na ovom forumu na stranici publikacije pod nazivom
[You must be registered and logged in to see this link.]. Znači opet po knjizi. Verzija 1,2 je njegova konačna verzija. Robot podržava rad sa više simbola. Također podržava opciju trostruke ili trouglaste arbitraže ako želite koja je uzgred već podešena. A što su i podrazumevana podešavanja. Broj simbola za trgovanje nije ograničen. Dodavanje simbola je veoma jednostano i potrebno je samo da se koristi ZAREZ kao delimetar. Na primer: EURUSD,GBPUSD,EURGBP,AUDUSD, i tako dalje. Robot je predviđen da trguje u vremenskom okviru H1. Primenjeni sistem za upravljanjem novcem je Martingejl sistem sa kočnicom to jest ima inplementiran maksimalan broj množenja. Množilac se određuje unutar padajuće liste. Podrazumevano je podešen 2. A što znaći da robot počinje sa 0,01 lotom i kada nastane gubitak sledeća pozicija se uvećava za dva puta a što je 0,02 itd.
Maksimalan broj množenja je 5. Sam sistem nije optimizovan već je samo napravljen i testiran u vremenskom okviru H1. Svi indikatori imaju podrazumevana podešavanja. Kao iz teme 10 pipa skalping strategija. Iskreno ova strategija je namenjena za trgovanje u vremenskom okviru M5, pa sam stoga mora da je izmenim samo u jednom malom detalju. Performanse su iznenađujuće dobre, sobzirom da robot u opšte nije optimizovan. Iznenađujuće čak i za mene. Što se tiče ovog robota primenjen je novi koncept, i to po knjizi. Mislim novi koncpet bar za mene. Također primenjene su sve najnovije funkcije koje je Metaquote objavila kao zadnji apdejt za mq5 programski jezik i primenjeni su najnoviji API-ji koji su sada dostupni za korišćenje tokom programiranja a koje ovaj najnoviji apdejt nudi kao opciju tokom programiranja aplikacija. Znači sve je novo, sve je top a i performanse su top takodjer. Platforma na kojoj ja radim je DEV platforma i mada ima malo bagova jer je DEV uvek sam u toku sa najnovijim apdejtovima. Stoga i vama toplo preporučujem da otvorite demo račun na MQL5 to jest da skinete njihovu
platformu otvorite
demo račun i apdejtujete platformu na zadnje realizovanu beta verziju (vidi sliku ispod).
[You must be registered and logged in to see this image.]Da se vratim robotu. Ajmo sad da pogledamo neke performanse za vremenski period počev od 01,01,2023 pa sve do danas. Idemo prvo da testiramo AlphaStrike robota na EURUSD. Takodjer želim da napomenem da ako je WorkSymbols ulaz prazan to jest nije popunjen to znači da možete da trgujete na trenutnom simbolu a ako je na primer WorkSymbols = EURUSD, također znači da trgujete na tom simbolu ali ako je WorkSymbols= EURUSD,GBPUSD,EURGBP,EURAUD,AUDUSD,USDCHF,AUDCAD,EURCAD,EURJPY,AUDNZD , znači da trgujete na svim simbolima iz ove liste. Prilikom aktivacije robota jednostavno otvorite EURUSD grafikon i prevucite robota na grafikon, popunite listu WorkSymbols = EURUSD,GBPUSD,EURGBP,EURAUD,itd i to je to. Robo će procesuirati sve zadate simbole sa ove liste. Ne zaboravite da pre toga podesite H1 vremenski okvir. Sada da pogledamo rezultat testa na EURUSD-H1.
[You must be registered and logged in to see this image.]Podešavanja unutar testera strategija.
[You must be registered and logged in to see this image.]Okej idemo na triangle arbitražu to jest na odabir EURUSD,GBPUSD,EURGBP.
[You must be registered and logged in to see this image.]I na kraju idemo da pogledamo test na sledećim valutnim parovima: EURUSD,GBPUSD,EURGBP,EURAUD,AUDUSD,USDCHF,AUDCAD,EURCAD,EURJPY,AUDNZD
[You must be registered and logged in to see this image.]Inpresivno zar ne, i ako imamo u vidu da robot u opšte nije optimizovan. Šta još da napomenem. A da, trejling stop opcija u sva tri slučaja nije aktivirana. Ako je aktiviramo i koristimo podrazumevana podešavanja sistem će da sklapira pozicije na zadatom nivou te stoga imaćemo i veću frekvenciju trgovanja jer AlphaStrike udara na pravi način. Vreme koje sam uložio u ovog robota nije bitno , već je bitno da je ovo moj prvi robot koji ima vrh performanse bez optimizacija.
I eto to bi bilo sve za sada. Ostajete mi zdravo i živi bili.