Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
smartman
smartman
Moderator
Number of messages : 167
Points : 2576
Date of Entry : 2015-08-04
Year : 51
Residence Country : Mexico

attention Preferencijalne akcije

Sat Sep 26, 2015 11:30 pm
Predstavljaju neku vrstu hibrida koji kombinuje karakteristike obveznica i običnih akcija. Ako se običnoj akciji doda pravo prvenstva akcionara u redosled naplate dividende, a isto tako, i u namirenje potraživanja u slučaju stečaja i likvidacije preduzeća, onda obična akcija postaje povlašćena.

Dividende na povlašćene akcije su često unapred garantovane i izražavaju se u procentima od nominalne vrednosti akcija ili na neki drugi način. S obzirom na fiksni prinos (dividenda), koji se izražava kao i kamata, ove akcije u velikoj meri liče na obveznice.

Razlika između prioritetnih akcija i obveznica:  
- nominalna vrednost akcije se ne isplaćuje isplatom fiksne dividende kao što se iznos na koji glasi obveznica postepeno otplaćuje isplatom anuitetskog kupona.
- prioritetne dividende se plaćaju iz ostatka dobiti, a kamate po obveznicama predstavljaju rashode finansiranja, koji umanjuju poresku osnovic.
- iako je prihod stalan, on za razliku od kamate nije izvesan, jer je naplativ iz dobiti preduzeća, koja može i da se ne ostvari, i jedino je uslovljen pravom prvenstva u odnosu na obične akcije.

Osobina kumulativnosti - znači da obaveze za neisplaćene dividende ne prestaju.
Kod kumulativnih akcija pravo na dividendu može da se akumulira u nekoliko godina i ona se može podići svakog momenta.

Prioritetne akcije mogu imati i osobinu participacije, koja omogućava vlasnicima akcije učešće u rezidualnim prihodima. Naime, vlasnik ove vrste prioritetnih akcija učestvuje u raspodeli dividendi preko određenog iznosa slično kao i vlasnici opštih akcija.

Preferencijalne dividende su slične kamatama na obveznice po tome što se obračunavaju u fiksnom iznosu i što moraju da budu plaćene pre običnih dividendi. Preferencijalne akcije daju pravo vlasniku na regularne i fiksne isplate dividendi.

Vrednost preferencijalne akcije može se izraziti kao u jednačini 5-3.
jednačina:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vrednost preferencijalne akcije

Ako je poznata sadašnja cena preferencijalne akcije i njena dividenda, može se izračunati tekuća stopa koja se zarađuje, kao što sledi:
Jednačina:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum