Share
Go down
avatar
gandra
Global Moderator
Number of messages : 3502
Points : 7583
Date of Entry : 2013-01-13
Year : 47

Tokijska berza

on Sat Dec 20, 2014 4:17 pm
Tokijska berza je akcionarsko društvo koje omogućava trgovinu hartijama od vrednosti pod pokroviteljstvom premijera Japana. Radi se o ključnoj instituciji na sekundarnom tržištu, čije su osnovne funkcije: obezbeđenje kontinualne trgovine, nadzor nad trgovanjem, listing hartija, nadzor nad hartijama na listingu i nadzor nad radom učesnika u trgovini.

Berzanski prostor je bio zatvoren krajem aprila 1999. godine i ponovo je otvoren maja 2000. godine. Ovaj prostor se danas sastoji od tržišnog centra, otvorene platforme, pozornice za prezentaciju, dvorane, media centra, informacione terase, izložbenog trga i istorijskog muzeja.
Uslovi za listing domaćih akcija:

• broj akcija mora biti najmanje 4.000 jedinica
• broj akcionara mora biti veći od 1000 ili 1500, u zavisnosti od broja izdatih akcija
• tržišna kapitalizacija mora iznositi najmanje 2 milijarde jena
• firma mora poslovati najmanje 3 godine
• akcionarski kapital mora iznositi barem milijardu jena

Tokijsku berzu čine berza akcija i tržište akcija firmi sa brzim rastom. Berza je 2001. godine formirala novo tržište berzanskih fondova, odnosno fondova ili investicionih trustova koji poseduju portfolie akcija i koji prate kretanje osnovnog indeksa akcija.

Na tokijskoj berzi se trguje: domaćim i inostranim akcijama, čistim i konvertibilnim obveznicama, obveznicama sa varantima, varantima, opcijama na akcije i indekse i fjučersima i opcijama na fjučerse.

Berza je otvorena svakog radnog dana, s tim što ne radi tokom novogodišnjih praznika i nacionalnih praznika. Tokijska berza utvrđuje veći broj indeksa, od kojih su najpoznatiji TOPIX i Nikkei indeksi. TOPIX predstavlja kompozitni indeks svih akcija kojima se trguje u okviru prvog odeljka berze. Što se tiče Nikkei indeksa, radi se o indeksu koji se utvrđuje za 225 akcija kojima se trguje u okviru prvog odeljka berze.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum