Forex Stock Exchange Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
dzonefx
dzonefx
Moderator
Number of messages : 636
Points : 4655
Date of Entry : 2013-01-29
Year : 51
Residence Country : Beograd

attention Njujorška robna berza COMEX

Sat Nov 28, 2015 3:47 pm
Njujorška robna berza (Commodity exchange - COMEX) je trgovačka berza na kojoj se trguje :
-fjučers ugovorima sa podlogom u sirovoj nafti,
-benzinu,
-mazutu,
-paladijumu,
-platini,
-krompiru i
-opcijama na naftu.

COMEX berza nastala je 1933. Godine ujedinjavanjem nekoliko manjih berzi radi oživlajvanja tržišta nakom Velike ekonomske krize.

U početku je bila opšta berza terminskih poslova :
-sirove gume,
-neprerađene svile,
-kože,
-krzna,
-srebra i
-bakra,
a od 1974. u promet je uključila :
-zlato,
-aluminijum i
-opcije.

Spojila se 1994 sa Njujorškom trgovačkom berzom (New York Mercantile Exchange – NYMEX) u najveću robnu berzi i najveću svetsku berzu roba i robnih fjučersa NYМЕХ/COMEX.

Od udruživanja NYMEX posluje preko dva odeljka unutar iste berze. Odeljak COMEX je najveće tržište fjučersa i opcija na metale u SAD na kojoj se trguje fjučersima i fjučers opcijama na bakar, zlato, srebro i evropskim berzanskim indeksom Eurotop 100.

Odeljak NYMEX trguje fjučersima i opcijama na fjučerse na čitav spektar standardizovanih naftinih derivata, prirodni gas, električnu energiju, platinu i paladijum.

Njujorška robna berza elektronski je povezana sa Sidnejskom berzom fjučersa (Sydney Futures Exchange). Njujorška berza kafe, šećera i kakaoa (New York Coffee, Sugar  and Cocoa Exchange) je druga velika robna berza u Njujorku na kojoj se trguje fjučers ugovorima na šećer, kafu, kakao, sir i mleko u prahu.

Postoji i Njujorška berza fjučersa (New York Futures Exchange – NYFE). Na njoj se trguje fjučersima i opcijama na berzanski indeks NYSE Composite i robni berzanski indeks KR-CRB, kao i fjučersima i opcijama na pamuk, a kroz njenu podružnicu Citrus Associates of New York Cotton Exchange Inc.Trguje se i fjučersima i opcijama na fjučerse na zamrznuti koncentrat pomorandžinog soka.

U Njujorku se nalazi i Njujorška berza pamuka (New York Cotton Exchange- NYCE). To je najstarija robna berza u Njujorku osnovana 1870. od strane grupe brokera i trgovaca pamukom. U njenom sastavu se nalazi i njena divizija FINEX na kojoj se trguje fjučersima i opcijama na fjučerse na valute, ukrštene valutne kurseve i američke državne obveznice.

Juna 1994. godine osnovana je i evropska podružnica FINEX u Dablinu. Decembra 1993. Godine NYCE je kupila Njujoršku berzu fjučersa (NYFE). Pored Njujorka, u Čikagu se nalazi više značajnih tržišta.

Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum