Pozdrav svima,
Zanima me da li je sada legalno trgovati na forexu iz Srbije (mislim na trgovanje od strane fizickih lica preko inostranih brokera) ? Cini mi se da ranije nije moglo, onda sam cuo da navodno moze. Komisija za hartije od vrednosti se oglasavala povodom prevara vezane za forex (obecavanje brze i lake zarade i slicno) medjutim ono sto mi je tu davalo nadu je to da nigde nisu napisali da je sama trgovina zabranjena, sto bi mi nekako bilo logicno da napisu kad vec pisu o forexu pa mi se zato cini da je mozda ipak dozvoljeno. Nailazio sam i na neke clanke gde ljudi pisu o tome zasto nije dozvoljeno i davali su i neke izvore medjutim uglavnom je sve to staro desetak godina. Mnoge racunovodje su radile sa klijentima koji su trgovali na forexu, a opet u Sluzbenom glasniku fizicka lica nisu spomenuta kao jedni od ucesnika na trzistu.
Sve u svemu vrlo sam zbunjen, i voleo bih da mi neko pomogne ako moze i kaze sta je na kraju tacno od ta dva da li moze ili ne, uz neki izvor cisto da budem siguran da je proverena informacija. Iskreno, ako nije dozvoljeno, uopste mi to ne ide u glavu buduci da niko od nas ne trguje dinarom i samim tim ne ugrozava devizni kurs dinara sa drugim valutama a i fizicka lica (tzv, retail trejderi) trguju malim kapitalom koji svakako ne bi mogao nesto da promeni na trzistu.